5 nasvetov za izbiro mestnega kolesa

Izbira mestnega kolesa

Za ljubitelje bolj umirjene mestne vožnje bo najprimernejše mestno kolo, s katerim se lahko med drugim odpravite v trgovino, v službo, na pošto ter po takšnih in drugačnih opravkih. Mestna kolesa so bolj preprosta kolesa, ki imajo pokončno obliko in krajšo medosno razdaljo.

Namenjena so pogostim in krajšim vožnjam, kjer je tempo počasnejši, vožnja pa poteka predvsem po urbanem okolju. Mestna kolesa so največkrat opremljena tudi s košarico in prtljažnikom, kamor lahko postavite svojo dodatno prtljago. Bogata ponudba mestnih koles je vsak dan večja, zato je zdaj čas, da si tudi vi izberete svoje mestno kolo.

Najpogostejše napake pri nakupu mestnega kolesa

Večina takšnih in drugačnih napak je posledica tega, da kupci nimamo dovolj informacij in znanja o kolesarjenju in kolesih na splošno. Med najbolj bolečimi napakami lahko omenimo tiste, ki so povezane z izbiro napačne dimenzije oziroma velikosti kolesa ter z izbiro napačne opreme. Posledice so bolečine v hrbtu, vratu, dlaneh in ramenih.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta
Priporočamo: Mestno kolo Schwinn Cruiser Fiesta (Extremevital.com)

Poznamo pa tudi težave, ki so povezane s kakovostjo opreme. Najcenejša in najbolj osnovna kolesa na žalost ne omogočajo tihega, zanesljivega in varnega kolesarjenja. Posledica hitrih odločitev in nestrokovnih nasvetov je prav tako lahko zelo napačno izbrano kolo. Zato se po nasvet vedno obrnite na strokovnjaka v specializirani trgovini.

Super nasveti za izbiro mestnega kolesa

Kakšno mestno kolo želite imeti? Vam bo bolj prav prišlo rabljeno kolo ali bi morda raje posegli po novem? Boste bolj uživali na kolesu s prestavami ali brez? Kaj pa električno mestno kolo? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako izbrati pravo kolo za vožnjo po mestnih ulicah.

1. Za vožnjo po mestu kupite mestno in ne gorskega kolesa. Gorsko kolo, cestno kolo in nekatera treking kolesa so športna kolesa, ki od vas zahtevajo, da boste pri vožnji imeli aerodinamično držo. Tega pri mestni vožnji ne potrebujete, saj želite predvsem to, da bo mestno kolesarjenje kar se da udobno.

2. Malo denarja – malo muzike. Raje se izogibajte poceni novim kolesom, saj obstaja velika verjetnost, da z nakupom po nekaj mesecih uporabe še zdaleč ne boste zadovoljni. Če trenutno vaš prašiček na zalogi nima dovolj denarja, se raje odločite za kakovostno rabljeno kolo.

3. V modi so tudi električna kolesa, in to vedno bolj. Morda bi razmislili o tej možnosti? Žal ta vrsta koles še vedno predstavlja kar velik udarec po denarnici, saj lahko stanejo 1.500 € in več. Seveda pa bo udobje temu primerno.

Električno kolo Scott Active Unisex
Priporočamo: Električno kolo Scott Active Unisex (Extremevital.com)

4. Kako visok naj bo sedež? Od 10 do 15 centimetrov od okvirja. Seveda mora prodajalec za ustrezno velikost kolesa najprej izmeriti vašo višino, saj vam bo le tako lahko kolo pravilno nastavil. Vedno, prav v vsaki situaciji morate biti zmožni brez težav stati z obema stopaloma trdno na tleh.

5. Še nekaj besed o prestavah mestnega kolesa. Vas preseneča dejstvo, da je za kolesarjenje po mestih z veliko ravnimi površinami, kolo s prestavami lahko prej pomanjkljivost kot prednost? Poleg tega kolo s prestavami potrebuje veliko več čiščenja in vzdrževanja. Če torej živite v Ljubljani ali kakšnem drugem podobnem ravninskem mestu, se odločite za kolo z eno samo prestavo. V bolj hribovitih mestih pa vam priporočamo kolo z notranjimi prestavami.

Smo vas prepričali, da bo vaše naslednje kolo – mestno kolo? Če boste upoštevale vse današnje nasvete, z izbiro zagotovo ne boste zgrešili. Želimo vam obilo prijetnih trenutkov med kolesarjenjem po mestnih jedrih.