Kako otroku izbrati glasbilo?

Kako otroku izbrati glasbilo

Ali vaš otrok obožuje glasbo in želi začeti igrati na glasbeni instrument? Izbira ustreznega glasbila za otroka je ena izmed zelo pomembnih odločitev, ki mu bo omogočila vstop v ustvarjalni glasbeni svet. Ste tudi vi naleteli na težavo, da ste se že na samem začetku znašli v dvomu, katero glasbilo izbrati za otroka?

Tudi če že imate v mislih določen inštrument, izbira vseeno ne bo lahka. Na tržišču se namreč pojavlja nešteto različnih znamk, modelov in proizvajalcev, ki ponujajo zelo raznoliko kakovost. Zato vam bomo v današnjem članku ponudili nekaj nasvetov o tem, kako otroku izbrati glasbilo.

Symphony InternationalRazlične vrste visoko kakovostnih glasbil vam ponuja trgovina z glasbili Symphony International d.o.o. Med njimi boste našli tudi številna glasbila, primerna za otroke. Priporočamo vam, da se pred nakupom glasbila pogovorite s strokovnim osebjem v trgovini.

Izbira ustreznega glasbila je lahko kar velik zalogaj

Prvo pravilo pri tem pa je seveda to, da otroka nikar ne silite v igranje določenega glasbila, saj se v tem primeru vse skupaj ne bo dobro končalo. Potem morate pomisliti tudi na otrokovo starost. Če otrok še nima 6 let, dobro razmislite o razlogih za glasbeno dejavnost pri tako nizki starosti, obenem pa upoštevajte tudi njegove psihične in fizične sposobnosti.

Za tako majhnega otroka so med različnimi glasbenimi instrumenti najbolj priporočljivi violina, klavir ali blok flavta. Pri igranju na te instrumente otrok ne bo imel večjih fizičnih ovir. Obenem pa bo ob igranju razvil trdne glasbene temelje, ki mu bodo v kasnejših letih prišli še kako prav tudi pri igranju na različne druge instrumente.

Zakaj je za majhnega otroka primerna violina?

Violina je pametna izbira prav zaradi tega, ker se jo lahko izdela tudi v zelo majhnih velikostih, kar pomeni, da bo otrok z njo lažje rokoval. Seveda lahko tudi kitare kupite v manjših različicah. A prednost violine pred kitaro je ravno v tem, da violina nima tipk in prečk, s tem pa nima tudi absolutne višine tona.

Violina za otroka

Tako otrok pri izvajanju glasbe bolj pozorno posluša. Na ta način razvija svoj posluh, z lokom v desni roki pa razvija artikulacijo in glasbeno fraziranje. Ravno posluh in fraziranje pa sta temelja tudi za igranje vseh drugih melodičnih glasbenih instrumentov.

Zakaj naj otrok prične z igranjem klavirja?

Pri violini torej otrok nadzira tonske višine in igra z lokom. Tega mu pri igranju na klavir ni potrebno početi. Igranje klavirja pa ima seveda tudi številne druge prednosti. Z učenjem igranja na to glasbilo otrok razvija osnovne glasbene motorične prvine, klavir pa otroku tudi omogoča, da igra melodijo in harmonijo simultano.

Klavir za otroka

Poleg tega si pri igranju na klavir otrok krepi vizualno predstavo o razmerjih v glasbi. S tem pa lažje razume tudi glasbeno teorijo.

Kaj pa igranje na blok flavto?

Tudi blok flavta je izredno primeren začetni instrument za majhne otroke. Prednost blok flavte se tako kot pri violini skriva v njeni velikosti, saj je primerna tudi za otroke nižje starosti.

Flavta za otroka

S pomočjo igranja na blok flavto otrok krepi svojo koncentracijo ter koordinacijo telesa in pihanja. Obenem se uči poslušanja in glasbenih prvin. Posebna prednost igranja na flavto je tudi v njeni ceni, saj je flavta med cenovno dostopnejšimi glasbenimi instrumenti na tržišču.

Razmišljate o nakupu glasbila, ki ga v prispevku nismo omenili, vendar se vam kljub temu zdi, da bi bila izbira primerna za otroka? Veseli bomo, če svoje mnenje delite v komentarju. Vašemu mlademu družinskemu članu pa želimo veliko užitkov ob začetku njegove glasbene poti!