5 nasvetov za odpravo nespečnosti

Nespečnost

Ali veste, da nespečnost postaja ena od najpogostejših nadlog sodobnega človeka? Seveda so se s tem pojavom soočali tudi naši predniki, ki so nam, na našo srečo, zapustili nekatere naravne rešitve, s pomočjo katerih lahko veliko lažje in hitreje zaspimo.

Predstavili vam bomo 10 zelo učinkovitih nasvetov, ki so pomagali ljudem že davno nazaj, ko nas sploh še ni bilo na svetu. Če tudi vas muči nespečnost, upoštevajte vsaj enega od predlaganih nasvetov. Videli boste, da se vam bo stanje že kmalu začelo obračati na bolje.

1. Privoščite si Kneippovo vodno terapijo

Noge najprej namočite v vodo, ki ima 35 °C, temperaturo vode nato segrejte na 42 °C. Prekrvavitev se bo tako pospešila, stopala bodo segreta in obdal vas bo prijeten občutek utrujenosti.

2. Poskusite staro kislo metodo

Nekateri še vedno najbolj prisegajo na staro kislo metodo, to je jabolčni kis. Ta pomaga pri motnjah s prebavo, pri bolečinah v grlu, pri težavah s sklepi in pri motnjah s spancem. Dve žlički jabolčnega kisa zmešajte z žličko medu, dolijte kozarec mlačne vode in napitek popijte tik pred spanjem.

3. Vzemite hrustljavo uspavalo

Na splošno naj bi veljalo, da zadnji dnevni obrok zaužijete dve uri pred spanjem. Vsekakor pa ni pomemben samo čas zaužitja, temveč tudi izbira jedi. Priporočamo, da si za večerjo izberete kar solato, saj je ta tudi po mnenju strokovnjakov ena od najboljših jedi za zvečer.

Zelena solata
Pred spanjem si privoščite zeleno solato s paradižnikom.

Zelena solata v svojem mlečku vsebuje učinkovine, ki pomirjajo vegetativni živčni sistem. Za večerjo je odličen tudi paradižnik, saj vsebuje aminokislino triptofan, ki učinkuje rahlo uspavalno, predvsem pa izboljšuje kakovost spanja.

4. Postrezite si s peteršiljevim vinom

Ste že uspeli slišati za znameniti recept sestre Hildegarde, ki pomaga tudi pri odpravljanju nespečnosti? Gre za t. i. peteršiljevo vino, odlično predvsem pri težavah s srcem ter pri pomirjanju razdraženih živcev.

Za peteršiljevo vino potrebujete 10 vejic peteršilja, 2 žlici vinskega kisa, 100 gramov medu in 1 liter belega vina. Peteršilj in vino kuhajte pet minut, temu dodajte še med in kis ter nato še dodatno kuhajte 5 minut. Vse skupaj precedite in nalijte v steklenico. Pijte trikrat na dan iz kozarčka za liker.

5. Upoštevajte nasvet domačih zeliščaric

Če vam ne bo pomagal prav noben od omenjenih nasvetov, vam na voljo ostane še mikaven nasvet domačih zeliščaric. Vse sestavine lahko kupite v lekarni, še bolje pa je, da jih naberete sami.

Za uspavalni čaj potrebujete 10 gramov pasijonkinih cvetov, 20 gramov melise, 10 gramov sivke, 20 gramov mete, 10 gramov suhih malinovih listov, 10 gramov citronske trave in 20 gramov koromača. Za 1 skodelico takega čaja potrebujete dve čajni žlički čajne mešanice, ki jo v vodo vmešajte tik pred vretjem. Kuhajte še pet minut, nato vse skupaj odcedite. Čaj popijte uro pred spanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja