Virtualna pisarna – prednosti in slabosti

Virtualna pisarna

Včasih smo lahko svoje delo opravljali le na točno določeni lokaciji. Danes temu ni več tako. Tako je virtualna pisarna odlična rešitev za tiste podjetnike, ki lastne pisarne sploh ne potrebujejo ali pa nikakor ne pridobijo dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna je pravzaprav najem poslovnega prostora, kjer lahko registrirate svoje podjetje in kamor boste prejemali poslovno pošto.

Prednosti virtualne pisarne

1. Manjši stroški. Z najemom virtualne pisarne se boste izognili stroškom najemnine za fizično pisarno. Najem virtualne pisarne je namreč zelo poceni, le nekaj deset evrov na mesec. S tem boste več denarja prihranili za razvoj svojega poslovanja.

2. Več motivacije za delo in večja produktivnost. Virtualno pisarno si lahko izberete na lokaciji, ki vam najbolj ustreza, na primer nedaleč od doma. Prav tako si prostor lahko opremite po svojih željah, vanj vnesete kakšno rožo, stensko nalepko ali drug okrasni element. S tem si ustvarite prijeten ambient, kjer bo motivacija zagotovo višja kot v klasični pisarni. S tem pa bo seveda večja tudi produktivnost.

3. Skrb za okolje. Z virtualno pisarno lahko svoje delo opravljate na katerikoli lokaciji želite. Pravzaprav delo lahko poteka tudi od doma. Tako večina komunikacije poteka v obliki elektronskih sporočil, zaradi česar je manj tiskanja na papir, s tem pa se poveča skrb za okolje.

Pomanjkljivosti virtualne pisarne

1. Manj možnosti kontrole zaposlenih. Kadar zaposleni delajo po pisarnah v podjetju, lahko nadrejeni hitro preverijo, kaj se pri delu sploh dogaja. V primeru, da zaposleni delajo od doma, pa temu žal ni tako.

2. Nedosegljivost zaposlenih. Res je, da lahko dandanes komuniciramo tudi na daljavo, in sicer preko elektronske pošte, video in glasovnih klicev in podobno. A vseeno se zna v primeru dela od doma zgoditi to, da nadrejeni ne more takoj vstopiti v stik z zaposlenim. Zaradi tega pa lahko trpi cel delovni proces.

3. Pomisleki o zanesljivosti podjetja. Še vedno obstajajo stranke, ki dvomijo o zanesljivosti podjetij, ker uporabljajo storitve virtualne pisarne. Morda se jim takšna podjetja ne zdijo dovolj profesionalna, zato se bodo raje odločili za sodelovanje s klasičnimi podjetji.