Zakaj je čelada za skuter obvezna?

Čelada za skuter

Skuter je lahko neverjetno zabavno in uporabno vozilo. Primeren je za mlade in starejše ljudi, saj se z njim lahko zapeljemo skoraj kamor koli. Vožnje do trgovine, bencinske črpalke ali obisk pri prijatelju so samo kratko in zabavno vožnjo stran.

Seveda pa je kljub vsej tej zabavi potrebno omeniti, da moramo misliti tudi na varnost. Čelada za skuter je nujna pri kratkih in dolgih vožnjah, saj nam varuje najpomembnejši del našega telesa – našo glavo.

Poskrbimo za zaščito glave

Glavni razlog nošnje čelade za skuter je varovanje naše glave. Vsak dan se zgodi velik število poškodb ljudi, ki se niso ustrezno zavarovali in nosijo posledice poškodb glave. Na kratkih in dolgih vožnjah si moramo ustrezno zaščititi glavo s čelado, saj se lahko kadar koli zgodijo nepredvidljive stvari, na katere ne moremo biti pozorni.

Čelada za skuter nam v prvi vrsti nudi:

  • zaščito obraza,
  • zaščito glave pred padci in zdrsi.

Pokažimo svoj stil

Čelada za skuter lahko izraža osebni stil voznika. Danes lahko kupimo čelade v vseh možnih oblikah, barvah in stilih, ki poudarijo našo osebnost. Razni motivi in modne oblike, ki so lahko retro, moderne ter mnoge druge izvedbe so nam na voljo tako v fizičnih kot spletnih trgovinah.

Čelada HJC IS-17 Iron Man MC-1

Poznamo tri vrste čelad:

  • Odprte čelade: Brez vizirja, čelada je namenjena kratkim vožnjam po lokalnih cestah.
  • Pol-čelade: Pol čelade imajo zaščito za zadnji del glave ter ušesa, vendar nimajo vizirja.
  • Polne oz. zaprte čelade: Imajo vizir in nam popolnoma zaščitijo glavo pred udarci.

Drugi vozniki nas hitreje opazijo

Ena izmed najpomembnejših stvari, ko vozimo skuter, je, da nas lahko opazijo drugi vozniki z varne razdalje. Čelada za skuter ima lahko vgrajene vzorce, ki delujejo tudi kot odsevniki luči. To je pomembno podnevi, še posebej pa ponoči, saj smo na ta način dobro vidni vsem udeležencem prometa.

Obstajajo pa tudi čelade za skuter, ki nimajo odsevnikov, ampak nam nudijo možnost namestitve luči. Tako namestimo luč na čelado, ki vsa nasproti vozeča vozila opozarja na našo prisotnost in nas varuje pred prometnimi nesrečami.

Zaščita pred vremenskimi vplivi

Včasih se zgodi, da nas ujame dež, ko ga najmanj pričakujemo. Čelada za skuter nam bo omogočila, da nas sneg in dež med vožnjo ne bosta motila, kar bo povečalo tako našo varnost kot varnost drugih udeležencev prometa.

Obenem nam bo čelada v vročih poletnih dneh na dolgih vožnjah varovala glavo tudi pred močnimi UV žarki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja