Notna stojala: dobro je vedeti

Notna stojala

Morda se na prvi pogled zdi, da notno stojalo nima pomembnejše vloge v življenju glasbenika. Ko pa nekoliko bolje pomislimo na vse situacije, ki so povezane z njim, kaj hitro spremenimo svoj pogled nanj.

Notna stojala so v resnici še kako pomemben del opreme večine glasbenikov. Posebno vlogo dobijo takrat, ko nastop glasbenika poteka na odprtem, kjer so vremenske okoliščine lahko povsem nepredvidljive. Ključno vlogo stojalo odigra v primeru vetra in takrat se lahko še posebej izkaže za trdnega in stabilnega. Poleg tega je dobro, da notno stojalo omogoča tudi pritrditev sponk, ki poskrbijo, da notni material ostaja na želenem mestu.

Ker pa je včasih izbira notnega stojala za marsikaterega glasbenika kar trd oreh, smo se odločili, da vam zaupamo nekaj koristnih nasvetov o tem, kaj je dobro vedeti pred nakupom pravega.

1. Pri izbiri stojala se osredotočite na namen uporabe

Notna stojala so glasbeni pripomočki, ki se delijo na kovinska in lesena. Med njimi so taka, ki so lahko namizna ali orkestrska. Izbira je odvisna predvsem od namena njegove uporabe.

Orkestrsko notno stojalo

Če ga boste potrebovali za domačo vadbo, je primerno orkestrsko stojalo s trdno perforirano ploščo, saj zagotavlja visoko stabilnost. Zanj je značilno, da zavzame kar nekaj prostora, vendar vam bo za igranje skladbe na več straneh še kako zelo prišel prav.

2. Izbira notnega stojala je odvisna tudi od okusa

Če se odločate med lesenim in kovinskim stojalom, je izbira odvisna predvsem od vašega okusa. V kolikor imate radi les, potem ne bo velike težave. Poleg tega se bo leseno notno stojalo verjetno zelo lepo ujelo s preostalo notranjo opremo vašega doma.

3. Izberite zložljivo stojalo, če ga jemljete s seboj na pot

Večina glasbenikov notna stojala jemlje tudi na vaje z orkestrom, na nastope ali celo na učne ure v glasbeni šoli.

Zložljivo notno stojalo

V takem primeru je izbira popolnoma zložljivega stojala odlična rešitev, saj ga boste naokrog nosili brez kakršnih koli težav.

4. Namizno stojalo za igranje na namizna glasbila

Če igrate namizno vrsto glasbila, najboljšo izbiro zagotovo predstavlja namizno stojalo za note. Kaj kmalu boste ugotovili, da je ta vrsta stojala v resnici večnamenska, saj boste z njim lahko tudi lažje brali knjige ali revije.

5. Notno stojalo naj bo prilagodljivo

Notna stojala so nastavljiva po višini, prav tako imajo nastavljive naklone naslonov za note. Pravo kakovostno stojalo za note, ki ga boste izbrali v specializirali trgovini, boste lahko prilagajali, kot vam bo najbolje ustrezalo.

6. Kupite še torbo za notno stojalo

Ko si boste kupili pravo in kakovostno stojalo za note, ki bo zadostovalo vsem vašim željam in potrebam, je čas, da kupite še torbo, v katero ga boste shranili. Torba naj bo izdelana iz vodoodpornega najlona.

Torba za notno stojalo

Na notranjih in zunanjih delih naj ima žepe za dodatni pribor in glasbene pripomočke. Bodite pozorni še na to, da bo vaša izbrana torba imela snemljive in nastavljive ramenske pasove, ki bodo poskrbeli za dodatno razbremenitev nošenja stojala za note.

7. Ne pozabite na nakup pomembnih dodatkov

S posebnimi dodatki lahko svoje notno stojalo opremite na vrhunski način. Da si med branjem not ne boste pokvarili oči, si kupite LED lučko; da med vajami ne boste žejni, si kupite držalo za kozarec; da si boste med igranjem na inštrument lahko zapisovali vse potrebne opombe, pa si kupite še držalo za svinčnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja