Izbrati akustične ali elektronske bobne?

Set akustičnih bobnov

Bobni sodijo v skupino tolkal ali konkretneje med membranofona glasbila. Mnogi boben označujejo kot instrument brez določljivega tona. V resnici pa to ne drži povsem, saj ima dobro uglašen boben zelo jasno določljiv ton.

Najpogosteje se bobne povezuje v set bobnov, ki je v osnovi sestavljen iz malega bobna, nekaj prehodnih bobnov, velikega bobna in činel. Bobnarji nanje večinoma igrajo z lesenimi ali karbonskimi palicami. Obstaja pa tudi vrsta bobna, ki se igra s pedalom. To je bas boben.

Bobne lahko delimo na več načinov, najpogostejša delitev je na akustične in elektronske. V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo nekaj najočitnejših razlik med obema vrstama. Morda se boste prav s pomočjo naših informacij odločili, katera vrsta je za vas primernejša.

Razlike med akustičnimi in elektronskimi bobni

Na akustične bobne glasbenik udarja z lesenimi palicami, s čimer ustvarja zvok. Njegovo jakost prilagaja z močjo udarcev in izbiro palic oziroma udarjalk. Jakost proizvedenega zvoka je lahko moteča za osebe v neposredni bližini. V nasprotju s tem vam elektronski bobni omogočajo uporabo slušalk. To v praksi pomeni, da si z uporabo elektronskih bobnov lahko daste duška in po njih udarjate, kolikor in kadar koli boste želeli.

Elektronski bobni

Akustični bobni so praviloma večji od elektronskih. Če ste s prostorom omejeni, je nakup elektronskega seta bobnov primernejši. Te lahko hitro in enostavno razstavite in jih zložite v omaro. Akustični bobni imajo površino opne večjo kot elektronski. Zaradi kompaktnosti so elektronski bobni v primerjavi z akustičnimi lažji in enostavnejši za prevažanje. Zato ni čudno, da jih večina bobnarjev vzame celo na dopust oziroma potovanje. Na ta način lahko zabavajo vse okoli sebe.

Kdaj kupiti akustične in kdaj elektronske bobne?

Čeprav se obe vrsti bobnov odlikujeta s svojimi lastnostmi in s seboj prinašata tudi katero od slabosti, pa se boste morali, če si nanje želite igrati, vendarle odločiti za primernejšo vrsto.

Akustični bobni so primernejši za vse tiste, ki se šele privajate na igranje osnov pravilne tehnike. Vsekakor so boljša izbira tudi za nastop v živo in če zanje ne nameravate zapraviti gore denarja, saj se v množici ponudbe na trgu da najti dokaj poceni modele. In če v svoji neposredni bližini lahko z njimi »zganjate« večji hrup, so prav tako odlična izbira za vas.

Akustični bobni

Če živite v območju, kjer je tišina pomemben dejavnik, si raje privoščite elektronski set bobnov. Sicer pa so elektronski bobni priporočljivi za hitra in priročna snemanja. Posnetke lahko objavljate na različnih družbenih omrežjih. Prav tako so elektronski bobni zelo dobra izbira za snemanje sklad, ki so namenjene tudi za igranje na bobne.

Katera vrsta bobnov vas je torej bolj prepričala?

Končna izbira pri nakupovanju bobnov je odvisna predvsem od vaših želja, potreb in zmožnosti. Vedeti morate, da kljub kar nekaj prednostim, s katerimi se lahko pohvalijo elektronski bobni, je akustični set bobnov vendarle tisti pravi, pri katerem vas zvok zagotovo ne bo razočaral. Tudi občutek igranja nanje bo precej bolj pristen.

Sicer pa nikjer ni določeno, da si ne bi smeli privoščiti tako elektronskih kot akustičnih bobnov. Če ste zares strastni ljubitelj bobnov, če imate na voljo dovolj prostora in če vam finančno stanje to omogoča, si lahko privoščite kar obe vrsti.

Več o bobnih: https://glasbila.weebly.com/bobni.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja