Kaj je tematska domena in kdaj se odločiti zanjo?

Kaj je tematska domena

Registrarji domen ponujajo najrazličnejše domene. Če gledamo globalno, je zagotovo najbolj poznana domena .COM, v Sloveniji pa prevladuje .SI. Zelo priljubljene so tudi .NET, .ORG, .EU in nekatere druge. Ali veste da domenske končnice lahko razvrstimo v tri skupine? Prvo zastopajo tako imenovane generične domene (.COM, .NET, .ORG in podobne), drugo nacionalne (.SI, .EU, .HR in mnoge druge), v tretjo pa uvrščamo tematske domene.

Ali veste, katere so to? Bi znali našteti pet tematskih domen? Če ste odgovorili z »ne«, je to povsem normalno. Gre namreč za novejše končnice, ki so se sprva pričele pojavljati ob koncu leta 2014, vendar se seveda niso čisto takoj prijele. Pravzaprav jih še danes opazimo poredko, a vsekakor mnogo pogosteje kot npr. pred letom dni.

Tematsko domeno lahko prepoznate po končnici, ki že sama po sebi nakazuje na dejavnost ali interes, povezan z vsebino spletne strani. Preden naštejemo nekaj najpogosteje registriranih tematskih domen, naj vam damo še trenutek za razmislek, katere bi to lahko bile.

Na voljo več kot 1000 tematskih domen

Ne, nismo se zmotili. Prav zares obstaja več kot 1000 tematskih domenskih končnic, med katerimi lahko izbirate. Kar nekaj izmed njih jih je sicer na voljo v obliki kitajskih in japonskih pismenk, cirilice, arabske ali katere druge tuje pisave.

Registracija tematske domene je mogoča tudi pri nekaterih slovenskih registrarjih. Zelo veliko jih npr. nudi registrar NEOSERV, ki na svoj, že zdaj dolg seznam redno dodaja nove domene. Cene večine izmed njih so primerljive z generičnimi in nacionalnimi domenami, je pa res, da obstajajo tudi nekatere, za katere je potrebno seči precej globlje v denarnico.

Do zdaj pa ste imeli več kot dovolj časa za razmislek. Najbolj priljubljene tematske domene so .BLOG, .LIFE, .SHOP, .AGENCY, .CENTER, .STUDIO, .NINJA, .TOP, .TECH, .NETWORK in podobne. Ker njihova popularnost zelo hitro narašča, je zasedenih vse več vrhunskih domenskih imen.

Bi registrirali tematsko domeno?

Če bi tudi sami imeli tematsko domeno, vam svetujemo, da z registracijo pohitite. Najbolje bo, da obiščete stran omenjenega slovenskega registrarja in z uporabo njegovega preverjalnika domen preverite, katere tematske domene so še proste za registracijo. Z malo sreče boste morda našli domeno, ki bo za vaš posel, projekt ali zgolj hobi več kot odlična!

Naj za konec dodamo le še to, da so tematske domene primerne predvsem za spletne strani v angleškem jeziku, obstajajo pa tudi izjeme, ko domeno lahko uporabite za stran v slovenščini. Najlepši primer zagotovo predstavlja tematska domena .BLOG, ki je primerna tako za angleščino kot tudi za slovenščino, hrvaščino, nemščino in verjetno še za marsikateri drug jezik.