9 nasvetov za nego in zaščito parketa

Nega parketa

Imate v svojem domu položen parket? Ta še kako doprinese k vsakemu domu, saj je narejen iz pravega lesa in ima naraven pridih. Zato se sploh ne moremo čuditi, da je parket med najbolj zaželenimi vrstami talnih oblog. Da bo še dolgo izžareval svojo lepoto in toplino, morate zanj seveda pravilno skrbeti.

V nadaljevanju vam zato ponujamo 9 nasvetov za nego in zaščito parketa.

  1. Za čiščenje takšne in drugačne umazanije, kot sta na primer zemlja ali pesek, tla počistite z metlo ali krpo, lahko pa uporabite sesalnik z mehkim nastavkom.
  2. Kadar so tla zelo umazana, jih očistite na roke, in sicer z vlažno krpo. Pri tem pa nikar ne uporabljajte tako mokrih krp, da bi od njih kapljala voda, saj se lahko zaradi tega poškoduje les.
  3. Pred vhodna vrata svojega doma namestite kakovosten predpražnik, ki bo preprečeval, da bi raznašali umazanijo v notranjost svojega stanovanja.
  4. Ustrezno morate poskrbeti tudi za pohištvo, kot so na primer stoli, mize in omare. Na noge pohištva zato namestite zaščitne podložke, saj boste tako preprečili odrgnine po parketu.
  5. Pohištva ne prestavljajte tako, da ga vlečete po tleh, temveč ga dvignite in prestavite.
  6. Če se vam po parketu razlije kakšna tekočina, jo nemudoma pobrišite.
  7. Madeže različnih tekočin, kot so kava, rdeče vino ali kečap, morate prav tako takoj odstraniti, saj bodo lahko v nasprotnem primeru na parketu pustili vidne madeže.
  8. Poskrbite tudi za ustrezno klimo v prostoru. Temperatura naj bo približno 20 stopinj Celzija, relativna zračna vlaga pa med 50 in 60 odstotki.
  9. Parket še dodatno zaščitite s sredstvom za nego parketa, ki vsebuje tudi nekaj laka. Takšnega zaščitnega sredstva ne uporabljajte le pri prvi impregnaciji, temveč tudi kasneje, in sicer enkrat ali dvakrat na leto. Tako boste osvežili lak in prikrili morebitne drobne praske.

Upoštevajte vse predstavljene nasvete in imeli boste čudovit parket, ki vas bo razveseljeval še dolgo časa!