Kako izbrati primerno vzmetnico?

Kako izbrati vzmetnico

Udobno in kakovostno spanje je eden izmed ključnih pogojev za zdravo življenje. Številne študije so potrdile, da pomanjkanje spanca oziroma slaba kakovost spanca vpliva na razvoj prenekaterih bolezni, pogosto pa vodi tudi v prekomerno telesno težo.

Da bi zdravo spali, moramo izpolniti nekatere pogoje. Zelo pomembno je, da se v prostoru, kjer spimo, dobro počutimo. Prostor mora biti temen, primerno topel/hladen in tih. Poleg tega moramo za boljši spanec tudi ustaliti rutino, ki jo izvedemo pred spanjem.

Strokovnjaki priporočajo, da se pred spanjem izogibamo uporabi naprav z ekranom (televizija, tablica, telefon), saj svetloba, ki jo te naparave oddajajo, našemu telesu sporoča, da še ni čas za spanje. Bolj priporočljivo je v roke vzeti kakšno knjigo ali revijo, vendar se moramo izogibati takšnim, ki nas vznemirjajo.

Motnje spanja zaradi neprimernega ležišča

Poleg primernega okolja je pomembno tudi to, na kakšnem ležišču spimo. Ker ležišč običajno ne menjavamo pogosto, se na svoje ležišče privadimo in pravzaprav sploh ne vemo, kaj je razlog za slabo spanje. Znaki, da naše ležišče ni več primerno za spanje, so pogosto obračanje ponoči, zbujanje z bolečinami v telesu, vidna udrtina na vzmetnici oziroma kakšna druga fizična sprememba oblike, spremenjena barva ter neprijeten vonj.

Vzmetnica s klasičnim vzmetenjem MatiSan Komfort
Vzmetnica s klasičnim vzmetenjem MatiSan Komfort

Strokovnjaki priporočajo menjavo vzmetnice vsaj vsakih 7-10 let, v primeru višje telesne teže, vlažnega prostora ali močnega potenja pa še prej. To pravilo seveda velja le za kakovostne vzmetnice, saj so nekatere nekakovostne in cenejše vzmetnice na trgu že od samega začetka neprimerne za kakovosten spanec.

Kako izbrati primerno vzmetnico?

Pri izbiri vzmetnice moramo paziti na več faktorjev. Prvi je sama sestava jedra vzmetnice. Večina strokovnjakov priporoča uporabo vzmetnice z žepkastim jedrom. Vzmeti v jedru takšne vzmetnice delujejo povsem neodvisno ena od druge, kar pomeni popolno točkovno prilagajanje telesu. Ker se med vzmetmi nahajajo zračne komore, so takšne vzmetnice tudi zračne, kar pomaga pri odvajanju vlage in s tem otežuje nastajanje mikroorganizom v vzmetnici.

Vzmetnica z žepkastim vzmetenjem Perla Normal
Vzmetnica z žepkastim vzmetenjem Perla Normal

Vsekakor je pametno izbrati vzmetnico, ki ima snemljivo in pralno prevleko, saj lahko z rednim vzdrževanjem podaljšamo življensko dobo vzmetnice in izboljšamo kakovost spanja. Pri izbiri se osredotočimo na proizvajalce, ki izbirajo kakovostne in zdravju prijazne materiale.